Jak sobie radzić w kuchni gdy trzeba sobie pichcić? Radzić sobie trzeba sprawnie, szybko i bez większych komplikacji. Dziś popełniamy indyka z pomidorami i porami.

Składniki:

  1. filet z indyka – ok. 1 kg,
  2. por – ok. 1 metra
  3. suszone pomidory – 300-400g choć jak jest mniej to tragedii nie ma,
  4. olej w którym leżakowały suszone pomidory,
  5. przyprawy (pieprz czarny, pieprz ziołowy, zioła do drobiu, przyprawa do indyka, sól)

Przygotowujemy:

  1. indyka kroimy w kostkę,

    Kroimy indyka w kostkę
    Kroimy indyka w kostkę
  2. pora kroimy w kółeczka (plasterki),

    Pora kroimy w plasterki
    Pora kroimy w plasterki
  3. pomidora kroimy drobno (nie wylewaj oleju!)

    Kroimy pomidora
    Kroimy pomidora

Robimy:

  1. Na patelnię wlewamy olej z pomidorów (nie cały, tyle żeby przykrył dno patelni, no tak “normalnie”),
  2. wrzucamy pora,
  3. mieszamy,

    Szklimy pora
    Szklimy pora
  4. solimy pora (tak normalnie),
  5. mieszamy,
  6. szklimy pora,
  7. mieszamy,
  8. zeszklony? dodajemy pomidory,
  9. mieszamy
  10. dodajemy pieprz ziołowy, pieprz czarny,

    Przyprawy
    Przyprawy
  11. mieszamy,
  12. po jakimś czasie (tak po chwili) wrzucamy indyka,
  13. mieszamy,
  14. dodajemy zioła do drobiu, przyprawę do indyka,

    Indyk się robi
    Indyk się robi
  15. mieszamy,
  16. smażyć pod przykryciem gdyż indyk sam z siebie jest dość “suchy”,
  17. smażymy i mieszamy…

Jak indyk będzie zrobiony (max. 30 min) to go zjadamy z czym dusza zapragnie.

Smacznego!

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *