Zupa Jarzynowa

Dziś kolejny prosty przepis – tym razem na smaczną i niedrogą zupę jarzynową domowej roboty.

Co potrzebujemy:

  1. nogę / skrzydełko kurczakowe (tak zwane rosołowe);
  2. ziemniaki (5 niedużych)
  3. kalafior (pół)
  4. marchewka (2 sztuki)
  5. pietruszka (2 sztuki – nie liście tylko to białe)
  6. por (2-3 sztuki)
  7. fasolka (0,5kg)
  8. seler
  9. cebula (2 średnie)
  10. czosnek (niecała główka)
  11. kiełbasa od teścia (pół – nie wiem jaka… smaczna jakaś)
  12. przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, pieprz ziołowy… można pewnie coś jeszcze dodać – ja nie wiem co);
  13. śmietana do zup
Warzywka
Warzywka

Co robimy?

  1. gotujemy kurczęcie, jak się woda zagotuje to ją wylewamy, płuczemy garnek i mięsiowo coby takie syfki wywalić – swoją drogą to nie wiem co to;
  2. wypłukanego kuroka znów rzucamy do pół garnka wody i gotujemy;
  3. dodajemy liść laurowy (5) + ziele angielskie (też kilka);
  4. czochaj, cebule i kełbachę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na oleju (solimy, pieprzymy);
  5. gdy cebula się zeszkli wrzucamy do garnka (sugeruję bez patelni);
  6. gotujemy aż zmiękną warzywa;
Na patelni podsmażamy co trzeba
Na patelni podsmażamy co trzeba
Kurczacze kąpiele
Kurczacze kąpiele
Kroimy warzywa
Kroimy warzywa
Gotujemy
Gotujemy

Osobiście zabielam zupę. W tym celu do szklanki wlewam trochę śmietany i dolewam do niej trochę gorącej zupy. Mieszam. Znów dolewam tyle ile się zmieści w końcu wlewam do zupy (pozwoli to uniknąć powstania grudek).

SMACZNEGO!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *