Kolejny kawalerski, prosty przepis czyli zupa z soczewicy.
Składniki:
- 3 duże czerwone papryki
- 3 duże cebule
- 2-3 ząbki czosnku (można więcej jak kto lubi)
- 2 kostki rosołowe (chyba nie ma większego znaczenia jakie smaki)
- 2 puszki pomidorów lub świeże bez skórki
- 2 puszki soczewicy (jeżeli nie znajdziesz w puszkach to musisz wziąć w ziarenkach)
- carry ostra i słodka
- rodzynki
- 2 łyżeczki cukru
- 2-5 goździków
- sól, pieprz
Co i jak czynimy?
- Jeżeli mamy soczewicę z paczki (suchą) to wartą ją wcześniej zaparzyć – wrzucić do miski i podlać wrzątkiem. Niech sobie grzecznie siedzi i pije wodę. Pozwoli to by później szybciej zrobiła się miękka;
- Paprykę, cebulę, czosnek kroimy w paski (lub kostkę), podsmażamy na patelni na oleju dodając trochę soli i pieprzu;
- Do dość sporego garnka wlewamy wodę (tak na oko jakieś 1,5 litra) i rozpuszczamy z niej dwie kostki rosołowe;
- Zaparzamy w kubku wrzątkiem rodzynki tak by stały się miękkie i rozlazłe jak siedemdziesięciolatka;
- Po rozpuszczeniu się kostek wrzucamy pomidory (dziś dałem dwie puszki + 2 świeże pomidory bez skórki), rodzyny, soczewicę, goździki i sporo przypraw;
- Po jakiś 5 minutach dodałem podsmażane warzywa z patelni;
- Gotujemy;
- Przyprawiamy;
- Próbujemy. Pali? Tak – to ok. Nie – to dorzuć jeszcze trochę przypraw.
- Gotuj aż soczewica będzie zupełnie miękka.
Zupa powinna być ostra i trochę słodka. SMACZNEGO!!!