Jak sobie radzić w kuchni gdy trzeba sobie pichcić? Radzić sobie trzeba sprawnie, szybko i bez większych komplikacji. Dziś popełniamy indyka z pomidorami i porami.
Składniki:
- filet z indyka – ok. 1 kg,
- por – ok. 1 metra
- suszone pomidory – 300-400g choć jak jest mniej to tragedii nie ma,
- olej w którym leżakowały suszone pomidory,
- przyprawy (pieprz czarny, pieprz ziołowy, zioła do drobiu, przyprawa do indyka, sól)
Przygotowujemy:
- indyka kroimy w kostkę,
- pora kroimy w kółeczka (plasterki),
- pomidora kroimy drobno (nie wylewaj oleju!)
Robimy:
- Na patelnię wlewamy olej z pomidorów (nie cały, tyle żeby przykrył dno patelni, no tak “normalnie”),
- wrzucamy pora,
- mieszamy,
- solimy pora (tak normalnie),
- mieszamy,
- szklimy pora,
- mieszamy,
- zeszklony? dodajemy pomidory,
- mieszamy
- dodajemy pieprz ziołowy, pieprz czarny,
- mieszamy,
- po jakimś czasie (tak po chwili) wrzucamy indyka,
- mieszamy,
- dodajemy zioła do drobiu, przyprawę do indyka,
- mieszamy,
- smażyć pod przykryciem gdyż indyk sam z siebie jest dość “suchy”,
- smażymy i mieszamy…
Jak indyk będzie zrobiony (max. 30 min) to go zjadamy z czym dusza zapragnie.
Smacznego!
Leave a comment