Zupa z soczewicy

Kolejny kawalerski, prosty przepis czyli zupa z soczewicy.

Składniki:

  1. 3 duże czerwone papryki
  2. 3 duże cebule
  3. 2-3 ząbki czosnku (można więcej jak kto lubi)
  4. 2 kostki rosołowe (chyba nie ma większego znaczenia jakie smaki)
  5. 2 puszki pomidorów lub świeże bez skórki
  6. 2 puszki soczewicy (jeżeli nie znajdziesz w puszkach to musisz wziąć w ziarenkach)
  7. carry ostra i słodka
  8. rodzynki
  9. 2 łyżeczki cukru
  10. 2-5 goździków
  11. sól, pieprz

Co i jak czynimy?

  1. Jeżeli mamy soczewicę z paczki (suchą) to wartą ją wcześniej zaparzyć – wrzucić do miski i podlać wrzątkiem. Niech sobie grzecznie siedzi i pije wodę. Pozwoli to by później szybciej zrobiła się miękka;

    Suchą soczewicę z paczki warto wcześniej zaparzyć
    Suchą soczewicę z paczki warto wcześniej zaparzyć
  2. Paprykę, cebulę, czosnek kroimy w paski (lub kostkę), podsmażamy na patelni na oleju dodając trochę soli i pieprzu;
    Cebula i czochaj to podstawa!
    Cebula i czochaj to podstawa!
    Papryka w paski, cebula w piórka
    Papryka w paski, cebula w piórka

    Smażymy, merdamy - czynimy dobro
    Smażymy, merdamy – czynimy dobro
  3. Do dość sporego garnka wlewamy wodę (tak na oko jakieś 1,5 litra) i rozpuszczamy z niej dwie kostki rosołowe;

    Zaczyna się jazda na dwa baty
    Zaczyna się jazda na dwa baty
  4. Zaparzamy w kubku wrzątkiem rodzynki tak by stały się miękkie i rozlazłe jak siedemdziesięciolatka;

    Rodzyny przed kąpielą - tak "garść"
    Rodzyny przed kąpielą – tak “garść”
  5. Po rozpuszczeniu się kostek wrzucamy pomidory (dziś dałem dwie puszki + 2 świeże pomidory bez skórki), rodzyny, soczewicę, goździki i sporo przypraw;

    Pomidory maści przeróżnej
    Pomidory maści przeróżnej
  6. Po jakiś 5 minutach dodałem podsmażane warzywa z patelni;

    Łączymy i przyprawiamy
    Łączymy i przyprawiamy
  7. Gotujemy;
  8. Przyprawiamy;
  9. Próbujemy. Pali? Tak – to ok. Nie – to dorzuć jeszcze trochę przypraw.
  10. Gotuj aż soczewica będzie zupełnie miękka.

Zupa powinna być ostra i trochę słodka. SMACZNEGO!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *